Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Zwembadje in de gastouderopvang: wat zijn de regels?

Het is zomer en daar willen we volop van genieten! Lekker afkoelen in een zwembadje in de tuin is een populaire buitenactiviteit, zeker als het erg warm is. Maar aan welke (veiligheids)regels moet je je daarbij houden als gastouder? KennisNetwerk GastouderOpvang (KNGO) geeft uitleg.

Het is een van de vragen die worden gesteld door gastouders aan KNGO. Maar een eenduidig antwoord is daar helaas niet op te geven. Toch is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over het gebruik van een zwembadje: met kinderen, ouders, het gastouderbureau én de GGD.

Gedragsafspraken

Dat kan in de gedragsafspraken die de gastouder moet vastleggen en moet kunnen tonen aan de GGD-inspecteur.

Elke gastouder moet tijdens een inspectie aan de GGD-toezichthouder een risico-inventarisatie kunnen tonen, waarin veiligheidsrisico’s zoals risico op verbranding of vergiftiging staan beschreven, maar ook gezondheidsrisico’s zoals ziektekiemen, gezond binnen- én buitenklimaat en het medisch handelen.

Vaak in nauwe samenwerking met de gastouder stelt het gastouderbureau een plan van aanpak op, waarin beschreven staat hoe risico’s worden vermeden of zullen worden opgelost. De gastouder is op de hoogte van de risico-inventarisatie en handelt volgens de afspraken uit het plan van aanpak.

Bron: Kinderopvangtotaal

Deskundigheid gastouder

Over de richtlijnen voor het hebben van een zwembadje staat niets in de FAQ gedragsafspraken die GGD GHOR Nederland onlangs opstelde. Daar zijn namelijk geen aparte richtlijnen voor, stelt ook KNGO. ‘Dat geldt voor best aardig wat situaties die we tegenkomen in de gastouderopvang en dat geeft “grijs gebied”, maar ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Ruimte voor de deskundige gastouder om zelf tot een veilige verantwoorde situatie te komen. De FAQ gedragsafspraken geeft daar uitleg over.’

Verschillende situaties

‘In het geval van het opzetten van een zwembadje is geen één situatie hetzelfde. De leeftijd en samenstelling van kinderen verschilt, de tuinen waar zwembadjes staan verschillen. Daarom is het aan de gastouder (eventueel in overleg met het gastouderbureau) om de deskundigheid te hebben om de situatie in te schatten en na te denken over wat de regels zijn die leiden tot een verantwoorde en veilige situatie rondom het zwembadgebruik.’

Omschrijf de afspraken

Daarbij is een afspraak als “We hebben afspraken gemaakt over het gebruikt van het zwembad” niet voldoende. ‘Je kunt als gastouder je eigen situatie bekijken en omschrijven hoe je zorgt dat het verantwoord is. Meerdere aspecten zijn van belang: leeftijd van de kinderen, het gedrag, het aantal kinderen, waar zit het grootste risico precies en welke maatregelen vinden gastouder en gastouderbureau doelmatig. Ga het gesprek aan met elkaar om tot een goede onderbouwde veilige situatie te komen. Bepaalde situaties vragen dus om een beschrijving op papier. Communiceer de afspraken ook helder naar ouders toe.’

 

Bron: Kinderopvangtotaal

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.