Bij huid-op-huid contact wordt de baby met alleen een luier op de blote borst van de ouder gelegd. Al langer is bekend dat dit contact zorgt voor een breed scala aan positieve uitkomsten bij prematuur geboren kinderen. Uit promotieonderzoek blijkt dat de meerwaarde hiervan ook geldt voor voldragen baby’s en hun moeders.
Kelly Cooijmans is recent aan de Radboud Universiteit gepromoveerd onderzoek naar de meerwaarde van een dagelijks uur huid-op-huid contact tussen moeders en voldragen baby’s gedurende de eerste vijf weken na de geboorte. De resultaten zijn veelbelovend. Er werd bewijs gevonden dat hierdoor angst en vermoeidheid bij de moeder verminderde evenals het huilen van de baby. Ook werden zowel de borstvoedingsduur als de slaapduur van de baby verlengd. Er werden geen effecten gevonden op depressie, stress, en pijn symptomen bij de moeder.
Dagelijks huid-op-huid contact is dus een kosteloze en efficiënte interventie voor moeders en hun voldragen baby’s. Wel is gebleken dat een dagelijks uur huid-op-huid contact niet voor iedereen haalbaar was. Het is daarom van belang dat deze interventie meer toegankelijk wordt voor alle moeders.
Bron: ru.nl, vakbladvroeg