Iedereen die een vertrouwd gezicht is in een kinderopvang moet worden geregistreerd. Dat vindt staatssecretaris Tamara van Ark van de VVD. Maar wat houdt dit precies in?
En wanneer moet je als gastouder of medewerker bij een kinderopvang iemand aanmelden voor het register? Daarover sprak Sven Kockelmann vandaag met staatssecretaris Van Ark.
Het personenregister is een nieuwe maatregel van de overheid om de veiligheid van kinderen in de opvang te waarborgen. Als je eenmaal in dit register staat, word je voortdurend gecontroleerd op strafbare feiten. Dat geldt ook voor mensen die zelf geen kinderen opvangen, maar wel geregeld op een opvanglocatie zijn, zoals bouwvakkers of bijvoorbeeld buren.
Wanneer is aanmelding nodig?
Als je als gastouder een hele aardige buurman of vrouw hebt die iedere dag even langskomt, moet je diegene dan aanmelden? En als iemand twee maanden aan het klussen is bij een kinderopvang? Sharon Gesthuizen, voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang steunt het plan van de staatssecretaris wel, maar kan zich voorstellen dat het voor veel mensen niet precies duidelijk is.
Bij het voorbeeld van de aardige buurman is registratie wel nodig, maar bij het tweede voorbeeld weer niet. Het ministerie hanteert de volgende richtlijn: iedereen die minimaal één keer in de drie maanden een half uur aanwezig is op de locatie waar kinderen worden opgevangen, moet zich inschrijven. Ouders hoeven zich dus niet te registreren omdat die er geen half uur per keer zijn, maar mochten ze regelmatig langskomen omdat ze bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen, dan is een registratie wel nodig.
Niet 100% waterdicht
Volgens staatssecretaris Van Ark gaat het uiteindelijk om de veiligheid van de kinderen. “Geen enkel systeem is 100% waterdicht, dit systeem dus ook niet. Maar laten we wel met elkaar een afspraak maken, zodat we een norm kunnen vaststellen.”
En als je als buurman of vrouw dan liever niet geregistreerd wil worden als je bij een gastouder op de koffie komt dan moet je volgens de staatssecretaris dan maar een uurtje of dagje later komen, als de kinderen er niet zijn.
bron : KRO-NCRV