Op de Nederlandse eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius is met name verbaal geweld in gezinnen vrij gebruikelijk. Hetzelfde geldt voor kinderen slaan. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden, de Universiteit van Curaçao en UNICEF Nederland. De onderzoekers doen aanbevelingen om dit geweld de komende jaren tegen te gaan.
Huiselijk geweld in de vorm van verbale mishandeling komt op de eilanden zeer veel voor, blijkt uit het onderzoek. Fysieke mishandeling is minder gebruikelijk, maar nog altijd zorgelijk, vooral in partnerrelaties. Kindermishandeling in de vorm van verbale mishandeling of slaan wordt door veel mensen als normaal beschouwd. Kinderen slaan is een cultureel geaccepteerd onderdeel van disciplinering. De opvoeding is vaak zeer streng, waarbij kinderen weinig ruimte krijgen om hun mening te geven.
Zorgelijke signalen
Zorgelijke signalen over huiselijk geweld en kindermishandeling in Caribisch Nederland waren er al langer. Met het onderzoek, in opdracht van het ministerie van VWS, zijn er nu duidelijke gegevens over hoe gebruikelijk deze vormen van geweld zijn.
‘Nederland heeft vanuit de Verenigde Naties meerdere keren te horen gekregen dat er aandacht voor moet komen’, vertelt hoogleraar kinderrechten Ton Liefaard. ‘De resultaten zijn ook een nulmeting voor het evalueren van maatregelen die de komende jaren genomen worden’, zegt Judi Mesman, hoogleraar Maatschappelijke verantwoordelijkheid en impact. Het onderzoek sluit aan bij de ambitie van Nederland om het Verdrag van Istanbul, dat zich richt op de preventie van huiselijk geweld, in Caribisch Nederland te bekrachtigen.
Zicht op geweldloze opvoeding
Toch zagen de onderzoekers ook duidelijke signalen dat de normen rond de opvoeding aan het veranderen zijn en dat er draagvlak ontstaat voor geweldloze opvoeding. Dat zou goed aansluiten bij internationale verdragen over kinder- en vrouwenrechten.
De onderzoekers bevelen aan om de kracht van de eilandgemeenschappen te gebruiken bij het bestrijden van geweld. ‘We zien dat er op de eilanden een sterke gemeenschapszin en hechte familiebanden zijn’, vertelt Liefaard. Inwoners kunnen terugvallen op familie die voor elkaar zorgt. ‘Ons advies is om die positieve ervaringen vast te houden, terwijl wordt gekeken hoe familieleden kunnen worden ondersteund om niet-gewelddadige vormen van communicatie te hanteren, ook tussen partners en tussen ouders en hun ouders.’
De resultaten van het onderzoek zijn per eiland beschikbaar, met specifieke aanbevelingen om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen. De onderzoeken zijn op 4 oktober aangeboden aan de Tweede Kamer.
Bron: universiteitleiden.nl / vakbladvroeg