Ieder jaar weer worden veel kinderen uit huis geplaatst, waaronder baby’s, peuters en kleuters. “Vooral het aantal uithuisplaatsingen van jonge kinderen moet omlaag”, vindt Janneke Majoor. “Houd altijd in je achterhoofd dat uithuisplaatsingen er over het algemeen aan bijdragen dat kinderen het op langere termijn minder goed gaan doen.”
Voormalig jeugdzorgmanager Janneke Majoor legt de lat hoog. “We moeten toe naar nul uithuisplaatsingen.” Natuurlijk weet zij best dat dit niet realistisch is. “Maar met zo’n doel zetten we het kompas op scherp.” In een webinar op donderdagavond 15 juni vertaalt Janneke op een praktische manier wat iedere professional kan doen om het uithuisplaatsen van jonge kinderen te verminderen. Het webinar vindt plaats op initiatief van Vakblad Vroeg en IMH Nederland.
Gekalmeerde professionals
Een belangrijk aandachtspunt bij het voorkomen van uithuisplaatsingen is de organisatorische omgeving. “Ouders kunnen hun jonge kinderen alleen kalmeren wanneer ze zelf een kalm brein hebben, dat is inmiddels algemeen bekend. Maar professionals kunnen op hun beurt alleen ouders kalmeren als zij zelf kalm zijn. En daar is een goed management en een goede organisatie voor nodig.”
Janneke adviseert om telkens te beginnen bij wat je weet over wat werkt bij heel jonge kinderen. “Deel dit met managers en richt je zorg op deze manier in. Vraag jezelf telkens af wat er in een andere omgeving wel kan voor dit kind. En ook waarom dit zo is. Dan kun je voor jezelf nagaan wat er nodig is om dit ook binnen het gezin van het kind te realiseren. Hierbij speelt het management van een organisatie een wezenlijke rol.”
Nul-plaat
Tijdens het webinar presenteert Janneke onder meer een nul-plaat gebaseerd op het IMH gedachtengoed. Waarom is dit belangrijk? “Mijn bedoeling is deelnemers te inspireren om zelf, met behulp van concrete handreikingen, IMH-kennis leidend te laten zijn in het geval van een verstoorde of bedreigde ontwikkeling bij infants. Het maken van een nul-plaat is hierbij een manier om de grote ambities die je hebt te vertalen in kleine haalbare stappen. Zo krijg je concrete acties die samen helpen om te voorkomen dat kinderen uit huis worden geplaatst. Het maakt helder aan welke ‘knoppen’ je kan draaien om toe te werken naar minder uithuisplaatsingen.”
Leren en inspireren
Tot slot drukt zij zorgprofessionals op het hart compassie met ouders te hebben. “Steun hen. Realiseer je dat we biologisch niet gemaakt zijn om onze kinderen alleen op te voeden. Houd daar rekening mee, zowel bij de uitvoering van zorg als in beleid. We kunnen leren van elkaars ervaringen en elkaar inspireren. Daarnaast helpt het om elkaar in de hele keten gemakkelijker te ontmoeten als we gaan voor dezelfde ambities. Help mee aan het terugdringen van het aantal uithuisplaatsingen van jonge kinderen.”
Ja ik doe mee aan dit webinar >>
Datum: donderdagavond 15 juni van 19.30 – 21.00 uur (of later terugkijken)
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg
Janneke Majoor is Klinisch psycholoog, cognitief gedragstherapeut VGCt, EMDR Practitioner en (supervisor) Orthopedagoog-Generalist. Ze heeft de afgelopen twintig jaar gewerkt in zowel de jeugd-GZZ, het (speciaal) basisonderwijs alsen de jeugdzorg. Sinds 2007 combineert Jannekeze deze functies met het verzorgen van postacademisch onderwijs, onder andere in het kader van post-master beroepsopleidingen en BIG-opleidingen. Momenteel is ze werkzaam als klinisch psycholoog / inhoudelijk directeur van de centrale behandeldienst van Alliade (jeugdzorg, verstandelijk gehandicaptenzorg en ouderenzorg). Daarnaast werkt ze tot voor kort als klinisch psycholoog bij het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid (een Gecertificeerde Instelling voor Jeugdbescherming & Jeugdreclassering en Veilig Thuis), is zij hoofddocent van het blok Management en Beroepsidentiteit van de opleiding tot klinisch psycholoog kind & jeugd bij de RINO in Utrecht en toezichthouder van een SBO school.
Onderdeel van platform MiniNultotVijf
Het webinar maakt onderdeel uit van MinNultotvijf, hét inspiratieplatform voor alle professionals die werken in de geboortezorg en met jonge kinderen en hun ouders. Ben je abonnee, log dan in op je account en vink aan dat je dit webinar gratis wilt volgen. Nog geen abonnee? Meld je dan nu en volg dit webinar en andere (live) webinars voor slechts €169,- per jaar, klik hier.
Het platform, een initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg, bestaat uit webinars, artikelen uit kwartaalmagazine VROEG, minicolleges en rollenspelen. Een abonnement op het platform, dat voortdurend wordt uitgebreid, is heel voordelig.
Bron : Vakbladvroeg