Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Tools voor het stimuleren van bewegen op een rij

Een motorische achterstand en overgewicht op jonge leeftijd komt meer en meer voor. Niettemin kan het lastig zijn om met ouders het gesprek hierover aan te gaan. Gelukkig zijn er meerdere praktische tools om het beweeggedrag van baby’s, peuters en kleuters te stimuleren. Op de site Alles over Sport staat een overzichtsartikel.

Veel en gevarieerd bewegen levert een essentiële bijdrage aan een goede motorische, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling. Ook bestaat er een relatie tussen bewegen en thema’s als gezondheid, plezier, zelfvertrouwen en slaap. Toch zit niet elke ouder te wachten op een beweegadvies. Bovendien maken ouders zich in de praktijk eerder zorgen over bijvoorbeeld het slaap- en eetgedrag van hun kind. Ook zijn er op het consultatiebureau meestal al veel onderwerpen om met ouders in de beperkte beschikbare tijd te bespreken. Toch loont het om bewegen een vast onderdeel van het lijstje met gespreksonderwerpen te maken.

Om te helpen het gesprek over bewegen te voeren ontwikkelde Kenniscentrum Sport & Bewegen verschillende praktische tools. Dit gebeurde in samenwerking met het werkveld.
Lees verder op de site Alles over sport >

Inspiratiegids Beweegstimulerende inrichting

De manier waarop een ruimte is ingericht heeft veel invloed op het bewegen van kinderen, zowel buiten als binnen. De Inspiratiegids beweegstimulerende inrichting bij de JGZ komt dan van pas. De gids biedt informatie en praktische tools die inspireren om de wachtruimte of spreekkamers zo in te richten dat het uitnodigt tot bewegen. Denk aan een hinkelpad in de gang, een beweegspiegel of oefeningen voor bij het aankleedkussen.

De Inspiratiegids is het resultaat van een pilot van vijf JGZ-organisaties in het kader van de Kleine Beweegagenda. In het artikel Jeugdgezondheidszorg maakt begin met stimuleren van bewegen in de wachtruimte lees je meer over de totstandkoming van de pilot en de ervaringen uit de praktijk.

Nut en Noodzaak

De toolbox Nut en Noodzaak biedt de JGZ-professional de juiste informatie en handvatten om het thema ‘belang van bewegen voor kinderen’ met collega’s en ouders te bespreken. Het bestaat uit drie verschillende tools: een online publicatie, een flyer en een poster.

Mini-learning motorische ontwikkeling

Ook voor baby’s, peuters en dreumesen is voldoende en gevarieerd bewegen al van grote invloed, met name op de motorische ontwikkeling. In deze mini-learning motorische ontwikkeling staat informatie over motorische ontwikkeling en het belang van bewegen voor jonge kinderen. Aandacht is er onder meer voor de Beweegspelletjes en Praatplaten: twee praktische tools die kunnen helpen om met meer bewegen aan de slag te gaan. Na het volgen van de Mini-learning kun je de Beweegspelletjes en Praatplaten aanvragen.

Argumentenkaartjes

Soms lijkt het niet echt tot ouders door te dringen waarom het belangrijk is dat hun kind voldoende beweegt. Sommigen schieten zelfs in de weerstand, bijvoorbeeld als je begint over overgewicht. Misschien bieden de Argumentenkaartjes uitkomst. Met deze gesprekstool krijg je meer inzicht in wat ouders belangrijk vinden voor hun kind.

Beweegrichtlijnentest

Om na te gaan waar kinderen op dit moment staan met betrekking tot hun beweeggedrag, is de Beweegrichtlijnentest te gebruiken. Dit kan voor kinderen vanaf vier jaar. Met een aantal korte vragen kun je snel nagaan in hoeverre een kind voldoende matig intensief beweegt en of hij of zij voldoende spier- en botversterkende activiteiten doet. Zodra je het huidige beweeggedrag in kaart hebt, kun je samen ouder en kind bepalen hoe je meer beweging in de dag kunt brengen. De test duurt een paar minuten en kan een ouder ook al voorafgaand aan een afspraak invullen.

Aan de slag!

Ga aan de slag met deze praktische instrumenten. Benieuwd wat Kenniscentrum Sport & Bewegen nog meer kan bieden? Neem een kijkje op de website.

Verder lezen

Meer over de effecten van sport en bewegen op de fysieke en mentale gezondheid van jonge kinderen lees je in het artikel Effecten van bewegen voor kinderen en jongeren.

De Gezondheidsraad geeft aan hoeveel beweging minimaal nodig is voor een goede gezondheid. Voor kinderen van 0 tot 4 jaar is dat het beweegadvies, voor kinderen van 4 tot 18 jaar is dat de beweegrichtlijn.

De JGZ-richtlijn ‘Houding en bewegen’ (2020) laat zien dat de JGZ een belangrijke rol kan spelen in het stimuleren van gezond beweeggedrag. De belangrijkste thema’s uit de richtlijn zijn verwerkt in deze video. Meer informatie over de richtlijn vind je op de website van het Nederlandse Centrum Jeugdgezondheid.

Bron: Alles over Sport / vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.