Het wel of niet hebben van kinderen heeft een significant verschillende impact op het psychische welbevinden van vrouwen. In eerste instantie is het psychisch welbevinden van vrouwen met kinderen hoger dan die van vrouwen zonder kinderen. Op de langere termijn blijkt juist het omgekeerde.
Dat blijkt uit een Nederlandse studie. Hierin volgden de onderzoekers vrouwen met en zonder kinderen over een tijdsperiode van 12 jaar. 239 moeders vormden een match met 239 niet-moeders op basis van achtergrondkenmerken. Het psychisch welbevinden werd op drie tijdspunten gemeten waarbij de moeders de meetpunten bepaalden: voor de zwangerschap, na de bevalling en op de langere termijn. Verschillen in psychisch welbevinden werden zowel in beide groepen als tussen beide groepen gemeten.
Het psygische welbevinden van vrouwen die kinderen hebben verandert significant van voor de zwangerschap tot op de langere termijn na de bevalling. Het psychisch welbevinden is significant lager na de bevalling en ook op de langere termijn, vergeleken met het tijdstip voor de zwangerschap. Het psychologisch welbevinden van vrouwen zonder kinderen verandert niet significant gedurende dezelfde tijdsperiode.
De auteurs concluderen dat de uitkomst van de studie het belang aangeeft van ondersteuning van moeders. Niet alleen postpartum, maar ook op de langere termijn.
The impact of motherhood on the course of women’s psychological wellbeing >>
Bron: kennispoort-verloskunde.nl vakbladvroeg