Voorlichting en verwijzing voor een eerste afspraak via consultatiebureaus is effectief om cariës op jonge leeftijd tegen te gaan. Hetzelfde geldt voor interprofessionele samenwerking van de jeugdgezondheidszorg en mondzorg. Deze resultaten bieden aanknopingspunten om mondgezondheid van kinderen te verbeteren
Het doel van het promotieonderzoek van Ashley Verlinden, waar dit proefschrift op gebaseerd is, was om manieren te vinden om de preventieve tandheelkundige zorg voor alle kinderen te verbeteren. Dit werd bereikt door wetenschappelijke kennis te verzamelen over de doelgerichtheid, de effectiviteit en de uitvoering van de preventieve mondzorg.
Doelgerichtheid, effectiviteit en uitvoering
Het eerste thema, doelgerichtheid, richt zich op cariësprevalentie en sociaaleconomische verschillen onder jonge kinderen. Het tweede thema, effectiviteit, beschrijft de effecten van twee interventies om de mondgezondheid van jonge kinderen te bevorderen. Het derde thema, uitvoering, gaat over de implementatie van samenwerking tussen verschillende disciplines in de mondzorg voor jonge kinderen.
De resultaten van het onderzoek laten zien dat, ondanks een systeem van volledige vergoeding van tandheelkundige zorg voor kinderen, verschillen in mondgezondheid van kinderen naar sociaal economische status (SES) blijven bestaan. Kinderen met een lage sociaal economische status lopen nog steeds een groter risico op meer cariës dan kinderen met een hoge sociaal economische status.
Positieve effecten
Verder laat dit proefschrift positieve effecten zien van twee interventies voor het bevorderen van de mondgezondheid van kinderen. Dat betrof een korte web-based voorlichtingsfilm over mondverzorgingsroutines voor ouders van jonge kinderen. Deze film werd verspreid via het consultatiebureau. Daarnaast werden ouders van baby’s door jeugdartsen van consultatiebureaus verwezen naar mondzorgverleners voor een eerste afspraak. Interprofessionele samenwerking van de jeugdgezondheidszorg en mondzorg is haalbaar en veelbelovend. Deze resultaten bieden veelbelovende mogelijkheden om de mondgezondheid van kinderen te verbeteren.
Bron: rug.nl / vakbladvroeg