Professor dr. Christine Vanhole (UZ Leuven) heeft een prachtig boek geschreven voor ouders van premature kinderen. Mooi vormgegeven, heldere teksten, ervaringen van andere ouders en veel concrete informatie. Een aanrader, ook voor professionele zorgverleners!
Mijn kind is te vroeg geboren geeft veel inhoudelijke en praktische informatie, kort en helder. Het legt uit wat een vroeggeboorte is, de medische gevolgen voor de baby en de emotionele en psychologische impact op de ouder. De onderwerpen trauma en rouw worden ook niet uit de weg gegaan. Het boek bevat ook een groot stuk met praktische tips over de zorg voor je baby: hoe leer je lichaamstaal van de baby lezen en hoe speel je aangepast in op zintuiglijke signalen? Verder wordt er ingegaan op de periode op de neonatale intensive care en de zorg voor je kindje thuis. Als je daar behoefte aan hebt, is er een goede literatuurlijst om verder te lezen.
Onderwerpen als ‘zintuiglijke prikkels doseren op maat van het kind’ of ‘je baby begeleiden bij zijn houding en later bewegingen’ zijn heel verhelderend. De schrijfster geeft duidelijke do’s en don’ts. Hiermee krijgen ouders heel waardevolle tools aangereikt in de zorg voor hun kind, zeker in de periode na het ziekenhuis.
Het boek biedt bovendien veel ruimte voor de ervaringen van ouders. Deze ‘mamaverhalen’ geven inzicht in de dilemma’s en emoties, en illustreren ook de diversiteit binnen de groep van prematuur geboren kinderen en hun ouders.
De vormgeving is prachtig, met veel foto’s van premature kinderen en verhelderende illustraties. De zachtgekleurde schilderingen van bloemen en planten die pagina’s met tips omkaderen, verdienen een aparte vermelding. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen, maar het leent zich ook prima om in stukjes gelezen te worden of om informatie op te zoeken op het moment dat je het nodig hebt.
De schrijfster is neonatoloog in het universitair ziekenhuis in Leuven. Sommige termen in België verschillen van die in de Nederlandse praktijk. De Nederlandse ervaringen en termen worden echter net zo goed toegelicht en de zorg voor premature kinderen is natuurlijk niet wezenlijk anders. Als ik één tip zou mogen geven: iets meer aandacht voor de vader zou ik mooi vinden. Nu staan er maar twee verhalen van vaders in en zij ervaren soms meer moeite om hun plek te vinden in de zorg voor vroeggeboren kinderen. Moeders kunnen bijvoorbeeld als eerste kolven of borstvoeding geven aan premature baby’s, vaders kunnen zich dan nog machtelozer voelen.
‘Mijn kind is te vroeg geboren’ richt zich met name op de ouders van vroeggeboren kinderen, maar biedt ook nuttige informatie aan professionele zorgverleners die samen met de ouders een team vormen. Ook voor familie en naasten kan het een hulpmiddel zijn om zich in de leefwereld van het gezin te verplaatsen en zo isolement te voorkomen.
Onze twee kinderen zijn ook allebei te vroeg geboren en de jongste heeft een week op een neonatale intensive care gelegen. Het is zo’n hectische en onzekere periode, en alles gaat heel snel. Ik zou dit boek aan alle ouders van te vroeggeboren kinderen aanraden. Een gedegen, wetenschappelijk onderbouwd en toch heel toegankelijk boek als dit had ons wat meer grond onder de voeten gegeven, ook voor de eerste periode thuis. Nu nog een even goed vervolg over waar te vroeg geboren kinderen in hun verdere leven tegenaan kunnen lopen en ik sta als eerste in de boekwinkel!
Mijn kind is te vroeg geboren >>
Karin Matthijsse heeft gewerkt als jurist en programmacoördinator bij een goed doel, gericht op kinderen. Momenteel is ze aan het omscholen en volgt een opleiding als onderwijsassistent.
bron : vakbladvroeg