Tekorten aan vitamine D en ijzer komen veel voor bij jonge kinderen, ook in West-Europese landen. Een verrijkte peutermelk kan als onderdeel van een gezonde voeding een bijdrage leveren aan het voorkomen van deze tekorten.
Dat is een van de conclusies van het promotieonderzoek van kinderarts in opleiding drs. Marjolijn Akkermans. Zij promoveerde op 27 oktober aan de Universiteit van Amsterdam op uitgebreid onderzoek naar ijzer- en vitaminedeficiënties bij jonge kinderen en de mogelijke oplossingen. Eerder haalde Akkermans de publiciteit met de uitkomsten van de IDea-studie. Deze studie vormt een belangrijk onderdeel van haar promotieonderzoek. In de IDea-studie werd aangetoond dat Groeimelk de kans op tekorten aan ijzer en vitamine D verkleint en zo, als onderdeel van een gezond voedingspatroon, een bijdrage kan leveren aan een gebalanceerde voeding voor peuters.
De IDea studie is een gerandomiseerde dubbelblinde gecontroleerde studie, uitgevoerd bij 318 kinderen tussen 12 en 36 maanden uit Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Al voor aanvang van de studie bleek er een sterke relatie te zijn tussen een lagere prevalentie van ijzer- en vitamine D-deficiëntie en het gebruik van Groeimelk. Gedurende 20 weken interventie kregen de kinderen Groeimelk of koemelk. Groeimelk bleek daarbij de vitamine D-status te verbeteren en de ijzerstatus, die normaliter afneemt tijdens de groei, te behouden. Bovendien verkleinde Groeimelk de kans op een tekort aan ijzer met 58% en de kans op een tekort aan vitamine D met 78%.
Het proefschrift van Akkermans beschrijft het complete IDea-onderzoek. Maar het behelst meer. Akkermans deed namelijk ook onderzoek naar geschikte diagnostische tests voor het vaststellen van de ijzerstatus bij jonge kinderen. Bovendien voerde zij epidemiologisch onderzoek uit naar prevalentie van en risicofactoren voor ijzerdeficiënties. Daarbij werd specifiek gekeken naar drie verschillende patiëntgroepen: matig prematuur geboren zuigelingen, kinderen met ‘inflammatory bowel disease’ en kinderen met diabetes mellitus type 1.