Ouders willen dat het hun kind makkelijker wordt gemaakt om te kiezen voor gezond eten. Daarbij spelen niet alleen de opvang, school en sportkantine een rol, maar ook supermarkten kunnen hun steentje bijdragen.
Het Voedingscentrum deed onderzoek onder ruim 1.000 ouders. 93 procent van de ouders vindt het belangrijk dat hun kind voedselvaardig is en de meeste ouders (82 procent) zien het vooral als hun eigen taak om hun kind voedselvaardig te maken. ‘Voedselvaardigheid’ staat voor de kennis en vaardigheden die kinderen moeten leren om gezond te kunnen eten. Professionele opvoeders kunnen daarbij helpen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat voedselonderwijs kan helpen bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon.
Les over eten
Kinderen die les over eten hebben gehad (herkomst, productiewijze, samenstelling) en geoefend hebben met praktische vaardigheden (koken, samen eten, groente verbouwen) weten meer over voedsel en hebben meer zelfvertrouwen in de eigen kookvaardigheden.
Straatbeeld
Ouders vinden het belangrijk dat het straatbeeld verandert en gezond eten goedkoper wordt. Daarnaast vindt ruim de helft dat supermarkten zo moeten worden ingericht, dat ze kinderen minder verleiden om ongezonde keuzes te maken. Maar liefst 86 procent van de ouders vindt dat het goedkoper maken van gezond eten een goede maatregel zou zijn om het kind gezonder te laten eten.
Gezonde keuze
Twee op de drie ouders vinden dat school- en sportkantines zo moeten worden ingericht dat hun kind minder verleid wordt en makkelijker een gezonde keuze maakt. 71 procent van de ouders is het eens met de regels rondom gezond trakteren. Ruim de helft van de ouders geeft aan afspraken te hebben met hun kind over snoepen. Bij 67 procent van deze groep moeten kinderen vragen of hij/zij snoep, snacks of suikerhoudende dranken mag pakken. Ruim driekwart van de ouders vindt dat het een taak is van ouders om kinderen te leren over gezonde voeding.
Klik hier voor de Quickscan Voedselvaardigheid met alle resultaten uit het onderzoek >>>