Baby’s ontwikkelen al voor hun geboorte een gevoeligheid voor de taal die ze veel horen. Zo kunnen foetussen Engels van Japans onderscheiden. De gevoeligheid van foetussen voor de ritmeverschillen van een taal helpt bij de taalontwikkeling.
Dat blijkt uit het onderzoek Fetal rhythm-based language discrimination: a biomagnetometry study van de Amerikaanse linguïst Utako Minai en haar team waarvan eoswetenschap.eu melding maakt. Daarbij is de hartslag gemeten van 24 foetussen van acht maanden oud. Eerst speelden ze een opname van twee minuten in het Engels af. Daarna wachtten ze 18 minuten en speelden een nieuwe opname af. Deze was in het Engels of in het Japans, maar ingesproken door eenzelfde persoon. De hartslag van de foetussen veranderde duidelijk wanneer het tweede stukje in het Japans was en niet wanneer dit in het Engels was.
Ritmische eigenheid
Iedere taal heeft namelijk haar eigen ritmisch patroon. Het Engels heeft bijvoorbeeld een ritmische structuur die je nog het beste kunt vergelijken met morsecode. Het Japans daarentegen heeft een heel regelmatige structuur. Nu blijkt dus dat een foetus zijn oren al traint voor de ritmische eigenschappen van de taal of talen uit zijn omgeving.
Ontwikkeling hersenen
Foetussen horen uiteraard niet met hun hart – het zijn hun hersenen die hun hartslag sturen. Alle geluiden die een foetus hoort in de baarmoeder dragen bij tot de ontwikkeling van het hersendeel dat verantwoordelijk is voor het gehoor. Deze studie toont nu aan dat ook taal belangrijk is om dit stukje hersenen te ontwikkelen. Hierdoor hebben baby’s na hun geboorte al een paar blokken ter beschikking om hun taal op te bouwen.