Jonge kinderen ademen 2 tot 3 keer sneller dan volwassenen. Ook bevinden ze zich vaak dichter bij de grond. Geen wonder dat steeds meer kinderen in Nederland last krijgen van de gevolgen van vervuilde lucht. Een podcast belicht de impact van slechte luchtkwaliteit op jonge kinderen.
Ademen is essentieel voor vitale organen zoals het hart en het brein. Als je drie keer sneller vervuilde lucht inademt, wat voor invloed heeft dat dan op je gezondheid? En wat als een kind door de gevolgen van slechte luchtkwaliteit niet meer kan zwemmen? Of als je als kinderlongarts ziet dat er in de politiek maar weinig ruimte is voor dit belangrijke onderwerp? En hoe is het überhaupt gesteld met de luchtkwaliteit in ons land?
De podcast Gezonde Lucht belicht het belang van goede luchtkwaliteit tijdens de eerste levensjaren. Hiervoor gingen de Bernard van Leer Foundation en het Longfonds in gesprek met een aantal sleutelfiguren in deze onzichtbare pandemie. Aan het woord komen de zevenjarige astma patiënte Noëlle, haar moeder en twee experts op dit gebied. De interactieve podcast kan zowel binnen als buiten beluisterd worden. De makers adviseren het luisteren te combineren met een buitenwandeling. De podcast bevat namelijk ook een ademhalingsoefening en scan van je eigen omgeving.
De podcast is te beluisteren op de volgende platforms:
Benieuwd naar wat jij kan doen? Bekijk het op www.longfonds.nl/watkanjijdoen.
Bron: bernardvanleer.org vakbladvroeg