Twee derde van de rokende zwangere vrouwen doet een stoppoging. Toch lukt het hen vaak niet. Nieuwe video’s van de Taskforce Rookvrije Start geven zorgverleners inzicht in hoe een tabaksverslaving werkt. Met die kennis kunnen zij wensouders, zwangere vrouwen, partners en ouders makkelijker verwijzen naar professionele stophulp.
Rookvrije Start legt in de video’s uit wat nicotine met het lichaam doet en wat de risico’s zijn voor de baby. Daarnaast legt een arts-onderzoeker uit welke gevoelens een rol kunnen spelen bij zwangere vrouwen en ouders die roken. In de video’s krijgen zorgverleners handige gesprekstips en leren ze makkelijk en snel verwijzen naar professionele hulp.
Drie video’s
De nieuwe video ‘Risico’s van roken’ legt in een paar minuten uit wat de belangrijkste risico’s zijn voor, tijdens en na de zwangerschap.
In de video ‘Gesprektips en verwijzen naar stophulp’ drukt arts-onderzoeker Leonieke Breunis zorgverleners op het hart om rokende zwangeren te helpen. Dat doe je volgens haar niet door gevoelens als schuld en schaamte te vergroten. Stoppen-met-rokencoach Sylvia Heddema geeft daarna concrete tips: van oprecht luisteren tot laagdrempelig verwijzen naar de telefonische coaching Rookvrije Ouders.
Om de juiste hulp te kunnen bieden, moeten zorgverleners weten hoe een nicotineverslaving werkt. Dit wordt uitgelegd in de video ‘roken als verslaving’. Die kennis helpt om een eigen oordeel over roken opzij te zetten. Dat is nodig om een goed gesprek te voeren met hun cliënten.
Campagnepakketje
De video’s staan op de website van het Trimbos Instituut. Wil je de video’s verspreiden binnen jouw organisatie? Mail dan naar rookvrijestart@trimbos.nl voor een campagnepakketje. Je ontvangt dan video’s en voorbeeldteksten voor je website, intranet, nieuwsbrief en social media.
Over Rookvrije Start
De Taskforce Rookvrije Start motiveert zorgverleners in de geboorte- en jeugdgezondheidszorg om met (toekomstige) ouders in gesprek te gaan over stoppen met roken en hen te verwijzen naar goede stoppen-met-rokenbegeleiding. Zij hebben e-learnings, trainingen en voorlichtingsmaterialen ontwikkeld om de kennis en vaardigheden van zorgverleners verder te verbeteren. Verder kunnen zorgverleners makkelijk en snel verwijzen naar de telefonische coaching van Rookvrije Ouders.
Bron: trimbos.nl / vakbladvroeg