Eén op de zeven kinderen onder de drie jaar moet onder narcose, bijvoorbeeld voor een liesbreuk-, oor- of schisisoperatie (een hazelip). Baby’s houden daar geen hersenschade aan over.
Dat blijkt uit internationaal onderzoek, gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet, waarover de Volkskrant bericht. Het betreft de eerste gerandomiseerde klinische studie die de langetermijneffecten van narcose bij kinderen onderzoekt. Wetenschappers uit Europa, de VS en Australië (voornamelijk anesthesiologen) volgden hierbij 722 baby’s, verspreid over 28 landen.
Onderzoeksbevindingen
De onderzochte baby’s hadden allemaal binnen vijf maanden na hun geboorte een operatie ondergaan vanwege een liesbreuk. Hierbij zit een gaatje in de buikwand waarin darmen knel kunnen komen te zitten en dan mogelijk afsterven. Vijf jaar na de liesbreukoperatie bleken de kinderen een normaal IQ te hebben, met een gemiddelde dat op de norm van 100 punten ligt. Ook scoorden ze normaal op meerdere cognitieve tests, zoals geheugen- en aandachtstaken.
Bovendien maakte het geen verschil of ze als baby onder volledige narcose waren gegaan (de ene helft van de patiënten) of een lokale verdoving hadden gekregen in de vorm van een ruggeprik (de andere helft). “We kunnen ouders dus geruststellen dat verdoving bij hun jonge kind veilig is én ze zonder bezwaar laten meebeslissen over het type verdoving”, aldus Jurgen de Graaff, kinderanesthesioloog bij het Erasmus Medisch Centrum en tweede auteur van het Lancet–artikel.
Maximaal een uur
De lange termijneffecten van het geven van narcose aan jonge kinderen waren tot op heden onduidelijk. Experimenten bij dieren laten zien dat het tot zenuwschade kan leiden, en ook uit epidemiologisch onderzoek bij mensen zijn er aanwijzingen voor het ontstaan van cognitieve en gedragsproblemen na narcose.
Wel benadrukt De Graaff dat de resultaten alleen iets betrouwbaars zeggen over operaties van maximaal een uur. Over de gevolgen van langere narcoses doen de onderzoekers dan ook geen uitspraak. “Maar in de praktijk duurt 90 procent van de operaties bij baby’s niet langer dan een uur.”
De Leidse hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan, niet bij het onderzoek betrokken, vindt de studie ‘interessant’, laat hij aan de telefoon weten. “Toezichthouders, met name in de VS, zijn heel streng over het gebruik van verdoving bij kleine kinderen. Dat is niet gek, aangezien dieronderzoek laat zien dat sommige vormen van verdoving toxisch zijn – vooral als je het meermaals en in grote hoeveelheden toegediend krijgt. Deze onderzoekers hebben overtuigend laten zien dat narcose bij kinderen veilig is, in ieder geval bij korte operaties.”
Bron: volkskrant.nl