Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Moedermelkbank zoekt vrouwen die ‘vloeibaar goud’ willen doneren

Er worden dringend moeders gezocht die hun melk willen doneren voor te vroeg geboren baby’s. De bodem van de voorraad bij de Nederlandse Moedermelkbank komt namelijk in zicht. Dus ken je vrouwen die dit willen doen, wijs ze erop.

Te vroeg geboren baby’s hebben veel baat bij moedermelk. Maar juist moeders van die prematuur geborenen produceren geregeld geen of onvoldoende melk. Ze zijn bijvoorbeeld ziek, gebruiken medicijnen die niet veilig combineren met borstvoeding, of hebben veel stress over hun kindje waardoor ze minder melk produceren.

Grotere overlevingskans

Een tevroeggeboren baby start vaak met minder dan tien milliliter moedermelk per dag. “Een kindje geboren bij 24 weken zwangerschap dat vijfhonderd gram weegt – zeg maar een half pak suiker – heeft dus de eerste dag maar een paar druppels melk nodig. Dat wordt snel meer”, zegt kinderarts-neonatoloog Chris van den Akker van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van Amsterdam UMC. Donormoedermelk voor baby’s van minder dan 1.500 gram wordt via een sonde gegeven. Deze melk wordt beter verdragen door het onrijpe maag-darmkanaal dan kunstvoeding. „Hun overlevingskans wordt door moedermelk groter.”

Moedermelk = Vloeibaar goud

In het ziekenhuis wordt de donormelk getest op bacteriën en gepasteuriseerd. „We noemen donormelk vloeibaar goud.” Niet alleen omdat het voor baby’s zo waardevol is. Oók omdat het – alle kosten voor testen, vervoer en pasteurisatie meegerekend – driehonderd euro per liter kost. “Het wordt kosteloos ter beschikking gesteld, niemand verdient hier iets aan.”

Melkdonors doen het vrijwillig om anderen te helpen. “Sommigen hebben overproductie. Anderen gaan er extra voor kolven. Ze geloven in het belang van moedermelk en gunnen het andere kinderen en vrouwen ook. Die vrouwen zijn natuurlijk heel dankbaar.” Moeders die doneren krijgen de baby’s die hun melk ontvangen om privacyredenen niet te zien.

Landelijke dekking Moedermelkbank

Amsterdam UMC is het enige ziekenhuis met een moedermelkbank. Die levert nu al melk aan zeven van de negen intensive care afdelingen neonatologie in Nederland. “We willen naar landelijke dekking. Dat betekent dat we steeds meer donoren nodig hebben. Er gaat steeds meer melk doorheen.”

Golfbeweging

De vraag naar donormelk is momenteel groot en het aanbod wat minder. “Dat is altijd een golfbeweging”, zegt Van den Akker. Op dit moment doneren zo’n twintig vrouwen. “Het zou fijn zijn als we er tien bij krijgen. Sommigen kunnen veel doneren, anderen minder. “Alle beetjes zijn welkom.”

Over de Moedermelkbank

De meeste moeders beginnen met doneren een tot drie maanden na hun bevalling als de melkproductie goed op stoom is. Ze krijgen instructie over hoe de melk veilig af te kolven en te bewaren in de vriezer. De Moedermelkbank levert gratis steriele flesjes, etiketten en een thermometer om de vriezer te checken. Minimaal één keer in de acht weken haalt een koerier de bevroren melk op. „Het wordt vrouwen zo makkelijk mogelijk gemaakt.”

Op de website van Amsterdam UMC staat meer informatie over de Moedermelkbank. Bijvoorbeeld over hoe iemand zich kan aanmelden en over praktische zaken. Lees verder >

Bron: noordhollandsdagblad.nl, vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.