De moedermelk van vrouwen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, bevat belangrijke antistoffen tegen het coronavirus. Die vinding werd gedaan door onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC. Ook kwetsbare ouderen zouden op deze manier kunnen worden beschermd.
Moedermelk als medicijn tegen het coronavirus. “Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn”, aldus Eva Jinek tijdens een interview dinsdagavond met arts-onderzoeker Britt van Keulen en kinderarts-directeur van het ziekenhuis Hans van Goudoever. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap besmet zijn geweest met corona, antistoffen in hun melk doorgeven.
Arts-onderzoeker Britt van Keulen en kinderarts-directeur van het ziekenhuis Hans van Goudoever vertelden tijdens de uitzending van Jinek over hun bijzondere bevindingen. Van Keulen: “We hebben veertig vrouwen onderzocht die zeer waarschijnlijk het coronavirus hadden doorgemaakt en die bleken bijna allemaal antistoffen te hebben aangemaakt. We zijn nu in de fase dat we in het laboratorium hebben aangetoond dat die in de moedermelk aanwezig zijn.”
Antistoffen binden virus
Van Goudoever: “Wat we hebben gezien is dat de antistoffen uit de melk zich binden aan het virus en die kan dan niet meer de cel binnendringen. Dat is belangrijk, want als het virus in een cel komt, vermenigvuldigt het zich. Maar zover komt het dus niet, dat is het opzienbarende.” De antistoffen in de moedermelk waren ook nog aanwezig nadat de melk werd opgewarmd, melden de onderzoekers. Dat is volgens de hen belangrijk, omdat de moedermelk pas na het opwarmen (pasteuriseren) bruikbaar is voor anderen.
Duizend moeders gezocht
Maar dat het in het laboratorium werkt, wil nog niet zeggen dat het precies hetzelfde uitpakt bij mensen. Er is nog verder onderzoek nodig om uit te zoeken of de moedermelk bruikbaar is om COVID-19-infecties te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen. Volgens Van Goudoever ziet het er hoopvol uit. “We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen.”
Het Emma Kinderziekenhuis is nu bezig om duizend vrouwen te werven om moedermelk te doneren. De onderzoekers willen daarmee bepalen welk percentage van de melk antistoffen bevat. Ook vrouwen die niet zijn besmet of niet weten dat ze besmet zijn geraakt, kunnen zich aanmelden. Van Keulen: “Het maakt namelijk nogal uit of maar 1 procent van de vrouwen antistoffen heeft of 10 of 20 procent. Willen we dit als medicijn gaan gebruiken, dan hebben we heel veel moedermelk nodig.” Daarom is het Emma Kinderziekenhuis nog op zoek naar moeders die besmet zijn of dat (mogelijk) zijn geweest én borstvoeding geven.
Inname via ijsklontjes
Zodra er genoeg melk is, kan het onderzoek een volgende fase ingaan, waarin een groep kwetsbare ouderen de moedermelk tot zich neemt (en een controlegroep koemelk krijgt). Volgens de eerste inzichten zouden zij viermaal daags 10 milliliter moeten innemen om de antistoffen zo efficiënt mogelijk te laten zijn.
Dat zou bijvoorbeeld goed kunnen in de vorm van een ijsklontje. Hans van Goudoever: “Het virus komt binnen via je neus en keel en wandelt dan je longen binnen. De entree van het virus is echt je keel, daar moeten de antistoffen aan het werk.” Als je op een ijsklontje sabbelt, is het slijmvlies in je keel langer met de antistoffen in contact dan als je het gewoon in een keer zou doorslikken. Zo wordt het virus in je keel al opgeruimd en bereikt het nooit je longen. Om het plezierig te maken, wordt er nog een smaakje aan het ijsklontje met de moedermelk toegevoegd.
Het onderzoek is een samenwerking met de Nederlandse Moedermelkbank, de afdeling Experimentele Virologie, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics. Het wetenschappelijk onderzoek “Covid Milk” is mogelijk gemaakt door Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis.
Meedoen
Vrouwen die 100 ml moedermelk willen kolven voor deze studie kunnen hun naam, telefoonnummer en e-mailadres mailen naar covid.milk@amsterdamumc.nl. Het onderzoeksteam van het Emma Kinderziekenhuis neemt dan contact op.
Kijk hier het Jinek-item terug >>
Bronnen: evajinek.nl / nu.nl / vakbladvroeg