Omdat de vaccinatiegraad voor het derde opeenvolgende jaar is gedaald, met ongeveer een half procent, wordt er in opdracht van het kabinet een onderzoek gestart naar waarom steeds meer ouders hun kinderen niet laten inenten. Als deze trend zich doorzet, neemt de kans op een mazelenuitbraak in de toekomst toe.
Deze dalende vaccinatiegraad vergroot het risico op toekomstige uitbraken, met name van het zeer besmettelijke mazelen. De licht dalende trend geldt voor alle vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma voor zuigelingen, kleuters en schoolkinderen. Dat melden verschillende media.
Angst voor vaccinatie
‘De onderzoekers moeten zich onder andere buigen over de vraag wat de beste manier is om ongegronde angst voor vaccinaties weg te nemen’, schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) neemt het risico op een mazelenuitbraak toe met een dalende vaccinatiegraad. Het RIVM verwacht in Nederland geen uitbraak op korte termijn, aangezien nog steeds bijna 95 procent van de bevolking is ingeënt tegen mazelen.
Maatschappelijke trends
De terugloop in Nederland steekt nog altijd gunstig af bij veel andere Europese landen, maar er is geen verklaring voor, meldt Schippers in haar brief. Ze vraagt zich af of die samenhangt met maatschappelijke trends. Zogenoemde ‘criticasters’ die zich verzetten tegen vaccins en deze verdacht maken, roeren zich de laatste jaren steeds meer.
Norm
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) streeft naar een vaccinatiegraad van 95 procent voor de eerste en tweede mazelenvaccinatie. Die norm wordt in Nederland nu niet gehaald. De conclusies uit het onderzoek van de sociale wetenschappers worden in december verwacht.