Nova was nog maar een half jaar oud toen zij het RS-virus opliep. Het RS-virus komt vaker voor bij baby’s en in sommige gevallen moet het kind dan naar het ziekenhuis, zo ook Nova. Haar vader Joris deelt met ons hun verhaal. We bespreken wat er gebeurd is, hoe zij zich voelden tijdens en na de gebeurtenis en we kijken naar praktische tips voor jonge ouders. Lees je mee?
Nova had last van griepklachten
Joris en Elianne, ouders van Nova, zijn allebei werkzaam in het onderwijs. Afgelopen juli waren zij klaar voor een welverdiende vakantie waarin ze leuke dingen wilde doen, maar ook om vooral even uit te rusten. In de zomervakantie had hun dochter Nova al een keer een fikse verkoudheid opgelopen waarbij Joris dacht dat het het RS-virus kon zijn, dit bleek echter niet zo. Ruim een maand later kreeg Nova weer griepklachten, dit keer met benauwdheid, keel verkoudheid en veel hoesten.
Heeft Nova het RS-virus?
Na het even aangekeken te hebben merkte Joris dat Nova erg suf was en niet meer haar vrolijke zelf was. Daarnaast merkte hij dat ze in de nacht erg weinig adem kreeg en dit baarde hem zorgen. De familie ging naar de dokter waar ze druppels voor Nova kregen voorgeschreven. Daarnaast zei de huisarts dat, als de situatie zou verergeren, ze weer terug moesten komen. Diezelfde middag hoestte Nova zo erg dat ze zelfs haar eten niet goed kon binnenhouden. Joris wist genoeg, ze moesten terug naar de dokter.
De dokter gaf aan het zekere voor het onzekere te willen nemen en hij stuurde de familie door naar het ziekenhuis. Hier werd duidelijk dat Nova inderdaad het RS-virus had opgelopen en dat ze in het ziekenhuis moest blijven. Nova heeft uiteindelijk twee nachten in het ziekenhuis gelegen waarbij ze constant gemonitord werd op haar slaap, voeding, koorts en hoest. Gelukkig hoefde Nova geen sondevoeding of een zuurstofmasker op, wat bij sommige andere kinderen met het RS-virus wel het geval kan zijn.
Twee nachten in het ziekenhuis
De tijd in het ziekenhuis was spannend en heftig voor de familie. Nova kreeg medicatie, zoals zetpillen en ibuprofen, toegediend. Deze medicatie in combinatie met de tijd waarin ze kon herstellen, zorgde ervoor dat haar conditie langzamerhand weer de goede kant opging. Joris gaf aan dat hij het vervelend vond om te zien dat zijn vrolijke meid ineens niet meer haarzelf was. Vooral op de momenten dat ze een uur later pas weer medicatie mocht nemen, dat waren de momenten dat ze zich echt niet lekker voelde.
Het ziektebeeld
Wat Joris opviel is dat het RS-virus bij baby’s en kinderen een heel ander ziektebeeld kan veroorzaken. Zo was er een kindje op dezelfde afdeling die minder hoestte en geluid maakte dan Nova maar wel aan een beademingsapparaat moest en ook langer in het ziekenhuis moest blijven. Het RS -virus uit zich dus anders bij elk kind. Nova mocht na twee dagen weer naar huis maar het herstel heeft nog wel twee weken in beslag genomen. Zelfs nu, een half jaar later, hoort Joris nog steeds een hoestje als ze op haar rug ligt.
Het was wel echt even schrikken
Je bent een jonge ouder en naast het zorgen voor jouw pasgeboren baby heb je ook een druk eigen leven. Je bent toe aan vakantie en kijkt ernaar uit om leuke dingen samen te doen. Dan loopt het plotseling even anders en moet je schakelen, je kindje is ziek. Joris gaf aan dat toen Nova naar het ziekenhuis moest hij actie ondernam en gelijk alles begon te regelen. Hij kwam in de zogenaamde ‘fight-modus’.
Eenmaal in het ziekenhuis gebeurde er erg veel en liet Joris het vooral even over zich heen komen. Hij merkte op dat verschillende verpleegkundigen en artsen op verschillende manieren communiceerden. Zo vond hij het erg prettig als artsen een korte samenvatting gaven, een aantal controlevragen stelden om te kijken of het duidelijk was en daarna duidelijke afspraken maakten. Hij vond het minder prettig als de artsen verschillende dingen zeiden en afspraken, dit zorgde namelijk vaak voor verwarrende situaties op een moment dat je eigenlijk gewoon duidelijke communicatie nodig hebt.
Praktische tips voor ouders in het ziekenhuis
Nadat Joris en Elianne hun dochter weer mee naar huis mochten nemen beseften ze pas hoeveel impact de situatie op hun heeft gehad. Na een moment van reflectie gaf Joris aan dat ze een aantal dingen hebben geleerd van deze situatie. Deze deelt hij graag met jou en hij hoopt dat deze tips zullen helpen op het moment dat jouw kindje ziek blijkt te zijn.
- Neem klachten serieus
Joris gaf aan dat hij erg blij was dat ze er snel bij waren met Nova, dit heeft ervoor gezorgd dat ze waarschijnlijk minder lang in het ziekenhuis heeft gelegen. Neem klachten dus serieus en neem altijd het zekere voor het onzekere. Vooral met jonge kinderen kan je beter té vaak de gezondheid laten onderzoeken dan te weinig. - Blijf contact houden met elkaar
Het kan makkelijk zijn om in een wegduik-modus te kruipen op een moment van onrust en onwetendheid. Joris gaf aan dat juist de tegenovergestelde mindset hun erg geholpen heeft. Joris en Elianne hebben het samen opgelost en zijn in contact gebleven met elkaar. Daarnaast gaven ze de ruimte voor familie en vrienden om hun ook te helpen, wat uiteindelijk heel waardevol is geweest. - Ben op de hoogte
Joris wist toevallig van het RS-virus af omdat het veel in het nieuws was geweest. Daarnaast heeft het dochtertje van zijn broer ook het RS-virus gehad. Joris gaf aan dat het fijn was om kennis in huis te hebben over het virus. Elianne gaf aan dat zij graag een EHBO cursus gaat doen om meer te weten te komen over ongevallen die kunnen voorkomen bij haar geliefden. Deze kennis geeft uiteindelijk ruimte om zelfverzekerd te kunnen handelen in geval van nood.
Extra kennis over het RS-virus
Joris wist dat het RS-virus voor verkoudheid en benauwdheid kon zorgen. Wat hij niet wist is dat het virus niet altijd zomaar opgelost kan worden, het kind moet het echt uitzieken of in het ergste geval hulp krijgen in het ziekenhuis. Joris zei dat er vaak wordt gedacht dat er overal gelijk een oplossing voor is met medicatie en hulp van een dokter. Dit kan de verwachting schetsen dat het nemen van een pilletje alles zomaar oplost. Het was voor hem goed om te beseffen dat dit niet het geval was en dat ondanks dat Nova het gelukkig nu goed maakt het toch echt een situatie was waarbij het echt even schrikken was van hoe ziek ze is geweest. Wil jij meer weten over het RS-virus, wij schreven er al eerder een blog over.
Speciale dank aan Joris en Elianne voor het delen van hun en Nova’s verhaal. Wij hopen dat deze blog ouders meer leert over het RS-virus en voorbereid in geval van nood.
bron± livis