Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Heldere inzichten over slaap van jonge kinderen

Recensie van boek ‘Zachte nachten’
Recensent: Sofie Creemers

In dit prachtig vormgegeven boek hebben Hanne Wils en Anouk Van Nuffel een verbluffend werk rondom slaap bij jonge kinderen neergezet. Naast de accurate informatie, wetenschappelijk onderbouwd maar heel helder neergeschreven, werd ik vooral getroffen, door de mildheid. Dit boek helpt ouders met zachte woorden op weg naar ‘zachte nachten’.

Over de zachtheid

Vanaf het voorwoord van de hand van Tessa Bouâli tot aan de extra hulpbronnen en bronnenlijst  achterin het boek, voel je hoe dit boek de zwaarte in de zoektocht tijdens de eerste duizend nachten niet ontkent. Integendeel. ‘Zachte nachten’ geeft een heldere uiteenzetting over wat deze periode dan tot zo’n zoektocht maakt. Een belangrijke reden is dat er in onze huidige maatschappij veel opvattingen ontstaan zijn over slaap bij baby’s en peuters. Opvattingen die niet meer stroken met hoe het van nature bedoeld is. En meer, het boek reikt ook handvaten aan om kindjes door de nacht heen te begeleiden en daarbij ook goed voor de ouders te zorgen. De titel van het inleidende hoofdstuk vat het zo mooi samen: ‘Een moeilijke nacht kan ook zacht samen zijn’.

Revolutionaire inzichten over slaap

Het boek informeert ouders in de volgende hoofdstukken over negen ‘revolutionaire inzichten’ over slaap. Bijvoorbeeld dat een jong kind niet kan slapen als een volwassene, dat wakker worden in de nacht een normale ontwikkelingsstap is én dat je kinderen eigenlijk niet kan léren slapen. De auteurs bespreken ook de angst bij veel ouders over zogenaamde ‘verkeerde slaapassociaties’ en kantelt die associaties om naar

een magisch trucje van de natuur om kindjes in hun slaapontwikkeling te helpen. Het boek verzacht de discussies over nachtvoedingen en benadrukt hoe de weg naar zelfstandigheid nu eenmaal loopt via diepe afhankelijkheid.

De keerzijde van slaaptrainingen (of op welke manier dat deze net niet zo aansluiten bij wat een kindje kan of nodig heeft), krijgt eveneens aandacht. Ook staan in het boek handvatten hoe (veilig) dicht bij elkaar slapen net de slaap van het hele gezin kan beschermen. Daarbij is er tevens aandacht voor hoe ouders daarin hun eigen grenzen kunnen en mogen blijven voelen, maar tegelijk responsief kunnen zijn op de noden van hun kindje.

Elk hoofdstuk eindigt met enkele getuigenissen van ouders. Regelmatig komt er ook een professional aan het woord die een thema verder toelicht of zijn er mooie afbeeldingen die de tekst verhelderen.

Absoluut waardevol voor professionals

Dit boek is gericht aan zoekende ouders, maar is evengoed sterk aan te raden voor professionals. Ook in het werkveld blijft het opvallend hoe zorgverleners soms blijven zoeken naar wat zij nu wel of niet van de nachten met jonge kinderen mogen verwachten. Zorgverleners die – weliswaar goedbedoeld – soms adviezen geven om nachtrust bij ouders te bewaken die niet altijd stroken met de noden van een kindje of aansluiten bij wat ouders wensen te bieden.

Ouders vragen ons vaak naar ‘wat ze moeten doen’. Ik geef niet graag adviezen en laat ouders niet graag verdwalen in wat daarover, in honderdtallen, allemaal is en wordt geschreven. Maar naar dit boek durf ik een zoekende ouder met vertrouwen te verwijzen. Omdat het boek niéts oplegt, niéts pretendeert en niéts als ‘dé weg’ vooruitschuift. Omdat het zowel spreekt uit kennis als ervaring. Bovenal informeert ‘Zachte nachten’ correct, helder, en bovenal zacht. Het laat elke keuze bij de ouder, met begrip en mildheid. Dit boek heeft liefdevol aandacht voor de noden van een kind, maar evengoed voor die van een zoekende ouder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sofie Creemers is klinisch psycholoog (K.U.L.), Infant Mental Health deskundige (RINO Vlaanderen), praktijkspecialist Perinatale geestelijke gezondheidszorg (Gio vzw.), en mama van twee jonge kinderen. Momenteel is ze in Vlaanderen werkzaam in De Wieg, een specifiek aanbod voor ouders in het peripartum, en ouders met hun baby of peuter, binnen een centrum voor geestelijke gezondheidszorg (CGG Ahasverus). Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het werken met de allerkleinsten als psycholoog in onder meer moeder-kindafdelingen (pediatrie, neonatologie, …) van meerdere ziekenhuizen,  infantpsychiatrie en vroeginterventieprogramma’s.

bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.