Van jongs af aan goed slapen is cruciaal voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Ook kan gezonde slaap een positieve invloed hebben op hun toekomstige gezondheid. Nieuw onderzoek – gepubliceerd in European Child & Adolescent Psychiatry – toont aan aan dat een kortere slaapduur op peuterleeftijd gepaard lijkt te gaan met meer gedragsproblemen op kleuterleeftijd.
De vroege kindertijd is een gevoelige periode waarin zowel de hersenontwikkeling als slaapgewoonten zich ontwikkelen die doorlopen tot in de kindertijd. Onvoldoende slaap in deze vroege jaren kan blijvende invloed hebben op de ontwikkeling van een kind. Eerdere studies hebben negatieve associaties gesuggereerd tussen slaapduur en emotionele regulatie bij kinderen van 0 tot 4 jaar.
In het nieuwe onderzoek is gekeken naar mogelijk verbanden tussen slaapduur op 3,5-jarige leeftijd en gedragsproblemen op 5-jarige leeftijd. Dit gebeurde aan de hand van gegevens van vijf Europese zwangerschaps- en geboortecohorten.
De onderzoekers ontdekten onder meer dat peuters die op 3,5 jarige leeftijd gemiddeld een uur langer sliepen dan hun leeftijdgenootjes op 5-jarige leeftijd minder gedragsproblemen lieten zien. Biologische processen in de hersenen die beïnvloed worden door slaap kunnen verklaren waarom slaap samenhangt met gedrag. Hoewel de effecten niet heel groot waren, kunnen ze op grote schaal belangrijk zijn. Er bleek overigens geen duidelijk verband tussen langere slaapduur en taal- of intelligentiescores op kleuterleeftijd.
Lees hier het hele onderzoek >
Vertaling en bewerking: Vakblad Vroeg
Bron: vakblad vroeg/ Oorspronkelijk onderzoek:
Guerlich, K., Avraam, D., Cadman, T. et al. Sleep duration in preschool age and later behavioral and cognitive outcomes: an individual participant data meta-analysis in five European cohorts. Eur Child Adolesc Psychiatry 33, 167–177 (2024). https://doi.org/10.1007/s00787-023-02149-0