Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Gezonde voeding helpt kind met ADHD-problemen vooruit

Een eliminatiedieet is niet beter in het verminderen van ADHD-problemen bij 5-12 jarige kinderen vergeleken met een gezond dieet. Een gezonde voeding lijkt zelfs beter te werken en bleek als je het vergelijkt met een eliminatiedieet beter vol te houden. Dit blijkt uit het TRACE onderzoek, uitgevoerd door Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie in samenwerking met het RIVM en met diëtisten gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid.

In het eliminatiedieet zijn alle voedselallergenen en triggers zoals koemelk, gluten en kunstmatige kleurstoffen zoveel mogelijk verwijderd. Onder de 84 kinderen die startten met het eliminatiedieet had 47% vermindering van ADHD-problemen na 1 jaar. Voor de 81 kinderen die startten met het gezonde dieet was dit 64%. Aan het onderzoek deden ook 58 kinderen mee die gebruikelijke zorg kregen in de vorm van voorlichting, ouderbegeleiding of medicatie, maar geen dieet. Voor 58% van hen was deze zorg effectief in het verminderen van ADHD problemen na 1 jaar.

Minder medicatie

Voor het merendeel van de kinderen die startten met het gezonde dieet is dit op de lange termijn niet voldoende om hun ADHD-problemen te verminderen. Zo kreeg 41% van deze kinderen naast een dieet ook ADHD-medicatie voorgeschreven. Dit is minder dan de kinderen die direct starten met gebruikelijke zorg en geen dieet. Van hen gebruikt 78% na één jaar ADHD-medicatie. Bovendien eten de kinderen die startten met het gezonde dieet na een jaar meer vezels en minder suiker, vergeleken met de kinderen die startten met gebruikelijke zorg.

Resultaten verrassend

De resultaten van het onderzoek zijn verrassend, aldus orthopedagoog en promovenda Annick Huberts-Bosch in een interview op doq.nl. “Op grond van veelbelovende resultaten van eerdere onderzoeken naar het eliminatiedieet hadden we verwacht dat dit superieur zou zijn aan het gezonde dieet om ADHD-symptomen en emotieregulatieproblemen onder controle te houden. Maar in ons onderzoek bleek dat een eliminatiedieet niet superieur was.”

Aanbevelingen voor de praktijk

Voor ouders die geïnteresseerd zijn in een dieetbehandeling voor hun kind met ADHD, lijkt het starten met een gezonde voeding een betere optie dan het eliminatiedieet. Voor het aanpassen van het voedingspatroon is begeleiding van een diëtist noodzakelijk. Belangrijke factoren voor het slagen hiervan zijn onder meer een jonge leeftijd van het kind en voldoende draagkracht bij ouders. Er is meer onderzoek nodig naar het toepassen van een dieetbehandeling binnen de kinder- en jeugd GGZ.

Wel wijst onderzoeker Huberts-Bosch erop dat een harde conclusie nog niet is te trekken. “Een gezond dieet onder begeleiding van een diëtist lijkt gunstiger uit te pakken dan een eliminatiedieet. Er is daarom zeker wat te zeggen voor een gezond, matig en gevarieerd eetpatroon voor een gunstig effect op ADHD-symptomen. We moeten alleen deze kinderen nog gedurende een langere periode – minstens een jaar – volgen om te zien welke langetermijneffecten deze interventies hebben. Dus het is nog te vroeg om gezonde voeding als aanbeveling op te nemen in de ADHD-richtlijnen.”

TRACE- onderzoek
Het TRACE-onderzoek is in 2015 gestart. In totaal deden 223 kinderen mee in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar De studie is gefinancierd vanuit het EU- onderzoeksproject Eat2beNICE en door het ministerie van VWS. De resultaten zijn op 08-07-2024 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry Advances:
Effects of an elimination diet and a healthy diet in children with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: 1-Year prospective follow-up of a two-arm randomized, controlled study (TRACE study)

Bron: persbericht Karakter / vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.