‘Smikkelen van eetbaar groen’ is de naam van een vrolijk en praktijkgericht voedselprogramma. Zo’n 10.000 basisschoolleerlingen op 85 scholen in de regio Noordoost-Brabant doen er inmiddels aan mee. Doel is om leerlingen spelenderwijs kennis over gezonde en duurzame voeding bij te brengen. Het betreft een gezamenlijk initiatief van scholen en 45 lokale ondernemers – van boeren, supermarkten en groentetoko’s tot restaurants en zorginstellingen – en moestuincoaches. De samenwerking op deze schaal is uniek in Nederland.
In ‘Smikkelen van eetbaar groen’ gaan de kinderen actief aan de slag met verschillende projecten waarin zij hun opgedane kennis direct in praktijk brengen. Ze leren voedselbosjes en moestuintjes aanleggen op school. Ook ontwikkelen ze bijvoorbeeld een water promotiecampagne voor in sportkantines, interviewen ze de chefkok van een lokaal restaurant over de kwaliteit van het kindermenu of ontwerpen ze groente reclameposters voor supermarkten in de buurt.
Interactief lespakket
De initiatiefnemers zijn Jong Leren Eten, Stichting Spoony, IVN Natuureducatie, provincie Noord-Brabant en RNOB. Voor het programma ontwikkelden zij een interactief lespakket.
Het programma begint in de klas, waar leerkrachten het lespakket gebruiken om basisschoolkinderen te leren wat gezonde, eerlijke én duurzame keuzes zijn. Dit theoretische onderdeel wordt naadloos verbonden met de praktijk, doordat scholen met hulp van een moestuincoach de leerlingen laten zien hoe het eten daadwerkelijk groeit in hun eigen schoolmoestuin. Deze combinatie van leren en doen versterkt de voedselvaardigheden en het begrip van de kinderen over waar hun eten vandaan komt.
Voedselleefomgeving
Naast de vrolijke activiteiten in en rond de klas, worden de kinderen via ervaringsgerichte lessen betrokken bij de voedsel leefomgeving door activiteiten te organiseren bij plaatselijke supermarkten, restaurants, zorginstellingen en groenteboeren. De 45 deelnemende bedrijven leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een gezonde en duurzame generatie, waarin kinderen weten waar hun voedsel vandaan komt en bewuste keuzes maken.
Bron: Persbericht Regio Deal Noordoost Brabant / vakbladvroeg