Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Breng jong kind ook in de vakantie tijdig naar bed

Op tijd naar bed brengen heeft een gunstig effect op de BMI van kinderen. Ouders moeten daarom in de vakantie beter letten op de bedtijd van hun kinderen: dat is gunstig voor hun gewicht.

Onderzoekers van de universiteit van Houston, Texas hebben vastgesteld dat als ouders de teugels te veel laten vieren tijdens de vakantie, kinderen sneller dikker worden. De voornaamste oorzaak is het later naar bed gaan. Ook dagelijkse blootstelling aan daglicht is gunstig. Veel buitenspelen is dan ook prima.

Invloed op bioritme

Het dagelijks ritme van waken en slapen heeft grote metabole invloeden. Het is een belangrijke invloed op het bioritme. In de nacht gaat het lichaam over op vetverbranding als het reserve glycogeen is opgebruikt, de stofwisseling gaat op de nachtstand, de lichaamstemperatuur daalt (een beetje) en het hongergevoel verdwijnt. Het lichaam schakelt vervolgens langzaam weer over op een wakkere stofwisseling.

Metingen

De studie in Houston, gepubliceerd, in International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, omvatte 119 kinderen in de leeftijd van vijf tot acht jaar van kleuter- en basisscholen. Houston heeft een subtropisch klimaat. Op drie momenten in een jaar (2016 – 2017) werd de BMI van de kinderen gemeten. Aan het begin van het schooljaar in de herfst, aan het einde van het schooljaar in het voorjaar en weer in de herfst als de school weer begon na de vakantie. De kinderen kregen hiertoe een zogeheten accelometer om de pols, die registreerde wanneer en hoe lang ze sliepen. Ook de dagelijkse blootstelling aan daglicht werd gemeten en ingevoerd in het algoritme. Dat verwerkte ook gegevens als slaapduur, sedentair en actief gedrag, en compenseerde de toename van de BMI door de natuurlijke groei van elk kind.

Medewerkers hielden verder gedrag in de gaten, zoals fysieke inspanning.

Slaapmiddelpunt

De onderzoekers konden de invloed van het veranderende slaapgedrag op het lichaamsgewicht isoleren uit alle meetgegevens. Dat onderscheidt dit onderzoek van eerdere studies naar slaapgedrag en BMI. Als kinderen later naar bed gaan in de vakantie, zonder de verplichting vroeg op te staan bleken ze gemiddeld toch kortere nachtrusten te hebben. Het later naar bed gaan werd niet gecompenseerd door het uitslapen. Om dat te meten werd het ‘middelpunt’ van de slaapperiode bepaald, het tijdstip precies midden tussen de momenten van inslapen en ontwaken.

Gedurende het schooljaar verschoof dat slaapmiddelpunt niet, ook niet als het in het voorjaar langer licht bleef en kinderen dus misschien langer zouden opblijven. Maar de door school en ouders opgelegde bedtijd veranderde niet, en daardoor ook de slaapduur niet. Tijdens de vakantie was dat wel het geval.

De verlate timing van de slaap laat na verloop van tijd een verband zien met een sterkere toename van BMI. Dat geldt met name voor de jonge kinderen.

Daglicht

Verder is de tijd die buiten wordt doorgebracht van invloed op de BMI. Buiten zijn betekent actiever zijn. Maar ook de blootstelling aan daglicht alleen al beïnvloedt de stofwisseling, zoals vetverbranding en glucoseregulering.

Lees hier het volledige artikel >>

Bron: Foodlog.nl, vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.