Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Brandwond? ‘Verwijder direct kleding én luier!’

Doe bij kinderen direct na een brandwondenongeval de kleding én luier uit. Zo luidt de vernieuwde Eerste Hulp-regel bij brandwonden. Brandwondenzorg Nederland ziet te vaak dat er niet de juiste eerste hulp is toegepast, waardoor brandwonden verergeren.

‘Waar het vaak fout gaat is dat ouders of verzorgers na een brandwondenongeval met bijvoorbeeld hete thee wél direct koelen, maar de kleding en luier niét verwijderen. Doordat de hete vloeistof in contact blijft met de huid zorgt dit voor ernstigere brandwonden’, vertelt brandwondenarts dr. Sonja Scholten van Brandwondencentrum Groningen.

 

 

Hoofdregel

Dat was voor Brandwondenzorg Nederland reden om de vastgestelde Eerste Hulp-regels aan te passen en te verduidelijken, met als hoofdregel: Doe direct na een brandwondenongeval de kleding uit en doe bij kinderen ook direct de luier uit. Zo haal je de inwerking van hitte die de brandwonden veroorzaakt weg én kan je goed zien waar je moet koelen.

 

 

De vernieuwde Eerste Hulp-regels, te gebruiken bij brandwonden:

 

*Koel de brandwond 10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier

*Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt. Koel alleen de wond!

*Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verbrand of een schone doek.

*Smeer niets op de brandwond.

*Houd het slachtoffer warm met een deken

*Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel

*Vervoer het brandwondenslachtoffer, indien mogelijk, zittend.

 

 

 

Huishoudfolie

Scholten: ‘Op het terrein van wondbedekking adviseren we de brandwond af te dekken met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. De reden om juist plastic huishoudfolie te benoemen is dat het makkelijk beschikbaar is, niet aan de wond plakt en het de pijn enigszins verlicht. Ook is het belangrijk om het slachtoffer warm te houden met een deken, want onderkoeling heeft een negatieve invloed op de wondgenezing.’

 

 

Bekijk dit filmpje over wat te doen bij brandwonden >>

 

 

Vuurverbranding

Ook bij vuurverbranding wordt geadviseerd kleding te verwijderen. ‘Alleen indien de kleding écht vast gesmolten is (wat in de Nederlandse brandwondencentra vrijwel nooit gezien wordt) en niet makkelijk los te krijgen is, moet je het laten zitten en de kleding er omheen wegknippen. Maar heel belangrijk: bij twijfel altijd de kleding verwijderen. De brandwondencentra zien vele malen meer onterecht niet verwijderde kleding, dan onterecht wél verwijderde kleding. Daarom is door de brandwondenprofessionals gekozen voor de meest voorkomende éénduidige regel van kleding en luier verwijderen’, meldt Brandwondenzorg in een factsheet.

 

 

 

Bron: Brandwondenzorg.nl

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.