Negen van de tien ouders weten niet wat ze moeten doen als hun kind een blijvende tand verliest bij het sporten of stoeien. Maar liefst 96 procent zegt graag voorlichting te krijgen over het juiste handelen bij een zogenoemde avulsie.
Slechts een klein deel probeert het element meteen terug te plaatsen, zo blijkt uit internationaal onderzoek onder 777 ouders met kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar. Nog geen 12 procent geeft aan de tand terug te plaatsen. Bijna een op de vier van hen zou dit direct doen, zoals het dringende advies ook luidt. 60 procent echter zou dat pas op een later tijdstip doen. Drie van de vier van álle ondervraagde vaders en moeders heeft overigens nooit informatie over het juiste handelen bij een dergelijk tandtrauma gehad.
Campagne ‘Tand eruit? Tand erin!’ voorziet in behoefte
De publiekscampagne ‘Tand eruit? Tand erin!‘, die aan het begin van het schooljaar is gelanceerd door tandartsen en tandartsspecialisten, voorziet in deze behoefte. Door middel van posters en informatie op social media en Allesoverhetgebit.nl dragen de beroepsverenigingen KNMT en NVvE kort en krachtig de boodschap uit de tand meteen terug te plaatsen en direct naar de tandarts te gaan om ergere schade te voorkomen.
Beperk kans op blijvende schade
De campagne sloeg meteen aan. Want ook in ons land leert de ervaring dat ouders en sporttrainers met het kind in eerste instantie naar de spoedeisende hulp of huisarts gaan. Maar door het niet bezoeken van de juiste zorgverlener, gaat veel tijd verloren. Hoe sneller gehandeld wordt, hoe minder kans op blijvende schade.
Poster
De poster, waarop in drie eenvoudige stappen wordt uitgelegd wat je moet doen om de tand te redden, kan nog steeds gedownload worden, zodat kinderen die geprint kunnen meenemen naar school en sportclubs. Tevens wordt de informatie getoond op wachtkamerschermen in tandartspraktijken. Ook hebben bij de KNMT aangesloten tandartsen de poster in hun praktijk hangen.
Bron : vakbladvroeg