Kan een agrarisch bedrijf schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen en kan een gemeente op die grond een opvanglocatie verbieden?
In de gemeente Lingewaard hoorde geitenhouder Leeke Bouwens uit Gendt dat op zijn locatie toch geen gastouderopvang mag plaatsvinden. Mag dit?
Het plan van Bouwens was, zo blijkt uit een artikel in De Gelderlander, om een kleinschalige opvang te starten voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De GGD besloot hier uiteindelijk voor te gaan liggen en adviseerde de gemeente geen licentie te verstrekken. Reden: de nabijheid van geiten zou de kans op longontsteking bij jonge kinderen vergroten. De gemeente volgde het advies van de GGD op.
Andere opvang
In de gemeente Lingewaard is het advies om niet binnen een straal van 250 meter van een geitenhouderij kinderopvang te beginnen. Toch bevinden zich binnen die straal wel andere opvangbedrijven. De Kleine Kroon bijvoorbeeld die een locatie 110 meter buiten het bedrijf heeft. ‘We hebben wel meer opvangen die vlakbij boerderijen zitten en krijgen vaker de vraag of onze locatie in hartje Amsterdam wel gezond is’, aldus een woordvoerder van het bedrijf. 360 meter verderop bevindt zich nóg een opvang die niet eens op de hoogte was van het agrarische bedrijf in de buurt.
Industrieterrein
Navraag bij GGD GHOR maakt duidelijk dat er geen landelijke regels zijn over wat toelaatbaar is bij of in de buurt van een agrarisch bedrijf en wat niet. Beleidsregels over huisvesting verschillen per gemeente. De gemeente Almelo zegt bijvoorbeeld niet iets specifieks over kinderopvang op of bij een agrarisch bedrijf, maar noemt het vestigen van een kinderopvang op een industrieterrein in principe wel ongewenst vanwege de aanwezige milieucontouren en/of de aanwezigheid van risicovolle bedrijven. Verder wordt er niks gezegd over de uitstoot van schadelijke stoffen door agrarische bedrijven. Wel van chemische producten zoals vuurwerk, brandstoffen enzovoort.
Voordelen
GGD Hart voor Brabant heeft eerder beleidsadvies naar buiten gebracht over agrarische kinderopvang en het effect ervan op de gezondheid. Zij noemen hierin niet alleen de nadelige effecten van kinderopvang bij een agrarisch bedrijf, maar ook de voordelen (sociale interactie, meer buiten en in beweging zijn en weten waar voedingsmiddelen vandaan komen). Verder is, adviseert ook de Brabantse afdeling van GGD GHOR, het een afweging die per gemeente kan verschillen.
Snelweg
Bepalend daarin zijn wat de structuurvisie en het bestemmingsplan is en wat de ambities zijn die een gemeente met een gebied heeft. Wat is de mate van uitstoot van geur, fijnstof en edotoxinen? Daarbij moet er wat de Brabantse GGD verder gekeken worden dan alleen de risico’s van agrarische bedrijven. Kinderopvang binnen een straal van 300 meter van de snelweg raden zij bijvoorbeeld ook af.
Maatregelen
Bedrijven kunnen zelf ook maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door kinderen bewust niet in de stallen te laten komen en door een bedrijfshygiëne- en bedrijfgezondheidsplan in samenwerking met de dierenarts op te stellen waarin onder andere is opgenomen welke vaccinaties er gegeven worden en hoe dierziekten gesignaleerd worden. Andere adviezen zijn: een aparte ingang voor de kinderopvang en het aanschaffen van een luchtwasser om de uitstoot van fijnstof en geur te verminderen.
Second opinion
Terug naar Gelderland. Leeke Bouwens gaat niet akkoord met het besluit van de gemeente Lingewaard. Hij stapte naar een onafhankelijke bezwarencommissie. Die onderzoekt nu of de gemeente juist heeft gehandeld of niet.
Lees het artikel in de Gelderlander
Bekijk de brochure over agrarische kinderopvang van GGD Hart voor Brabant