Het vroeg opsporen van afwijkingen bij te vroeg geboren baby’s helpt om de gevolgen hiervan op latere leeftijd te minimaliseren. Een belangrijke nieuwe ingang hiervoor is een bewegingsanalyse op basis van videobeelden. Aan de hand hiervan kunnen mogelijke afwijkingen met behulp van kunstmatige intelligentie eerder en beter beoordeeld worden. Het Beatrix Kinderziekenhuis UMCG maakt inmiddels op de afdeling neonatologie gebruik van de nieuwe technologie.
Veel te vroeg geboren baby’s komen terecht op de Intensive Care Neonatologie. Zij hebben namelijk een verhoogd risico op verschillende problemen met groei, beweging en ontwikkeling, waaronder spasticiteit.
Om meer te weten te komen over de ontwikkeling en de meest adequate behandeling van te vroeg geboren baby’s, ontstond de behoefte aan een centrale database van alle ziekenhuizen. In 2016 startte neonatoloog en hoogleraar Kindergeneeskunde Arie Bos, samen met zijn collega’s NeoLifeS, een onderzoeksgroep met als doel problemen en risicofactoren in kaart te brengen en de zorg voor prematuren te verbeteren.
Gegevens over gezondheids- en ontwikkelingsproblemen
De onderzoekers verzamelen gegevens over gezondheids- en ontwikkelingsproblemen van te vroeg geboren baby’s. De database bevat informatie over de hersenen, longen, ogen, ademhaling, het maag-darmstelsel, infecties, de placenta en over het begin en verloop van de zwangerschap van moeder en kind. Bos: “Door systematisch klinische gegevens te verzamelen en te beoordelen van alle ziekenhuizen, van ingevulde vragenlijsten door ouders en van bewegingspatronen van de baby drie maanden na de berekende leeftijd, kunnen we onze intensive care voor te vroeg geboren baby’s nog verder verbeteren.”
Innovatie met Artificial Intelligence
De volgende stap in het proces is het toepassen van kunstmatige intelligentie. Door de bewegingen in de video te visualiseren met zogenaamde ‘sleutelpunten’ – samen vormen deze een draadfiguur van het kind – kunnen mogelijke afwijkingen worden herkend door kunstmatige intelligentiesoftware. Dit maakt het mogelijk om automatisch bepaalde patronen in de beweging van pasgeboren baby’s te detecteren. Specialisten kunnen zo de bewegingen efficiënter beoordelen. Zo worden ze beter ondersteund in het beoordelingsproces.
Voorspellende bewegingspatronen detecteren
Uit het onderzoek is het project Early Moves voortgekomen. Het project zet kunstmatige intelligentie in op de IC Neonatologie van het Beatrix Kinderziekenhuis UMCG. Het project is een samenwerking tussen het NeoLifeS-cohort en Neolook Solutions, wordt ingezet om vroegtijdig voorspellende bewegingspatronen te detecteren bij premature baby’s.
Hoe werkt het? De opgenomen videobeelden worden naar het UMCG gestuurd, waar het NeoLifeS-team een analyse start. De onderzoekers bekijken ongeveer zes tot acht video’s per uur, waarbij slechts 5 tot 10 minuten video nodig is om te bepalen of er sprake is van normale of abnormale bewegingspatronen en of er behoefte is aan nader onderzoek. Als het vermoeden bestaat dat er een hoger risico is op een afwijking in de motorische ontwikkeling (met name spasticiteit), wordt in een overleg met de ouders en de regionale kinderarts geadviseerd om door te verwijzen naar een revalidatiecentrum. Na drie maanden is vervolgens duidelijk of een baby een normale of afwijkende ontwikkeling doorloopt. Is er sprake van een afwijking dan kan snel een revalidatiearts worden ingeschakeld.
Award
Early Moves heeft de Computable Award 2023 gewonnen in de categorie ‘Gezondheidszorg Project’. Early Moves kreeg de winnende juryscore én de winnende publieksstem.
Meer weten over de inzet van kunstmatige intelligentie bij premature baby’s?
Lees dan: Artificial intelligence and video as a resource to timely discover anomalies in premature babies (umcgresearch.org)
Bron: umcg.nl / vakbladvroeg