Onze obsessie met veiligheid leidt soms juist tot nieuwe risico’s, aldus een uitgebreid artikel in De Correspondent van Sanne Blauw. Zij betoogt dat het sterk afraden van het samen slapen van ouders met hun baby die juist gevaarlijk maakt. Te meer daar circa 40% dit soms dan wel regelmatig doet.
We zijn een ‘risicosamenleving’ geworden: alsmaar bezig met het uitbannen van risico’s. Het ironische is dat onze obsessie met veiligheid soms juist leidt tot nieuwe risico’s. Neem de richtlijnen rondom bed-sharing, samen slapen met je kind in een bed. Dat wordt sterk afgeraden uit angst voor wiegendood. Maar het ontbreekt aan officiële informatie over hoe je dit wel veilig kunt doen.
Dit is een samenvatting van een uitgebreid artikel in De Correspondent. Bij het artikel hoort ook een luisterapp; sluit je hiervoor wel eerst aan bij De Correspondent.
Ouders doen het toch
Soms zijn er goede redenen om toch een risico te nemen. Denk aan het tegengaan van ernstige slaapproblemen of het gemak van nabijheid bij het geven van borstvoeding. Uit de peiling Veilig Slapen blijkt dat ongeveer 40 procent van de baby’s weleens bij hun ouders in bed slapen; voor 6,6 procent was het de gebruikelijke slaapplek.
Toch raden experts het af, omdat een kind bijvoorbeeld oververhit kan raken door het dekbed, onder een slapende ouder terecht kan komen of tussen een matras en de muur bekneld kan raken; mogelijk met de dood tot gevolg. Daarom wordt in de richtlijnen van de Jeugdgezondheidszorg het samen slapen met baby’s onder de vier maanden afgeraden; voor ouders die roken is dat zes maanden.
Vooropgesteld: met een baby slapen kan inderdaad levensgevaarlijk zijn. Ouders die het willen, doen er goed aan om zich voor te lichten. Maar het probleem is dat die informatie via de officiële kanalen niet te vinden is.
Redenen om wel samen te slapen
In deze risicosamenleving staan ouders die kiezen voor samen slapen onnodig in de kou. Het is tijd om ze de voorlichting te geven die ze nodig hebben. Daar zijn drie goede redenen voor.
- Samen slapen is eigenlijk heel normaal
- De wetenschap is er niet over uit of samen slapen gevaarlijk is
- We weten al hoe samen slapen veiliger kan
Verenigd Koninkrijk geeft goede voorlichting
Juist door het gebrek aan goede voorlichting hoe het wél kan, kunnen er dus gevaarlijke situaties ontstaan. Een recent onderzoek uit de Verenigde Staten liet zien: bij de meeste wiegendoodgevallen – met of zonder bed-sharing – was er sprake van één of meerdere risicofactoren. En de Britse tak van UNICEF rekende eerder al uit dat 90 procent van de sterfgevallen bij samen slapen te voorkomen waren door voorzorgsmaatregelen. Met andere woorden: het maakt nogal uit hoe je samen slaapt. Daarom doet het Verenigd Koninkrijk het al jaren anders dan landen als Nederland en de Verenigde Staten. Samen slapen wordt daar niet afgeraden; alle ouders krijgen juist voorlichting over hoe ze het wel veilig kunnen doen met hun kind.
Britse ouders krijgen te horen dat samen slapen veilig kan op een hard en plat matras, waarbij ze het kind op zijn rug leggen, en waar geen kussens of dekens in de buurt van de baby liggen. Andere kinderen en huisdieren moeten uit de buurt blijven. En als de baby een laag geboortegewicht had of als één van de ouders rookt, alcohol heeft gedronken of bepaalde medicijnen of drugs heeft gebruikt, wordt samen slapen in z’n geheel afgeraden.
Meer weten?
Bekijk een voorlichtingsvideo van The Lullaby Trust; dit is een Britse organisatie die informatie verspreidt over veilig slapen voor baby’s en steun biedt aan gezinnen die een baby zijn verloren.
Informatie over veilig slapen vind je verder in boeken zoals Veilig samen slapen Hier vind je meer informatie over McKenna’s boek.van James McKenna, bij influencers als @happycosleeper Hier vind je @happycosleeper op Instagram. of in Facebookgroepen als ‘Veilig Samen Slapen’.Hier vind je de Facebookgroep.
Bron: decorrespondent.nl / vakbladvroeg